Hogyan készíts otthon French Press-t?
A French Press egy rendkívül egyszerű kávékészítő eszköz, amivel meglepően finom kávét tudsz készíteni, méghozzá gyorsan! Itt most megmutatom, hogyan tudsz egy testes, aromákban gazdag kávét élvezni az otthonodban!
Ahogy az összes kávékészítési eljárásnál, a lényeg itt is a részletekben rejlik.
Először tartsd magad a számokhoz, az időhöz és a tanácsokhoz, különben a végeredmény sem lesz ugyanaz.
Aztán a későbbiekben kísérletezz, emelj a kávé mennyiségén, vagy kedved szerint csökkentsd a vizet egy kicsit. Kóstold meg, hogyan változnak az ízek.
Az a helyes recept, ami neked a legjobban ízlik!
Idő: 6-7 perc
Nehézség: 5/2
Mire lesz szükséged?
- French Press
- Friss kávé
- Őrlő
- Kávévíz – Fecoter a legjobb választás!
- Vízforraló
- Stopper
- Mérleg
Recept
1 főre: 250 ml víz, 18g kávé
2 főre: 500 ml víz, 36g kávé
Filterkávéknál az alap recept a 60g/1000ml víz, én itt most egy kicsit feljebb vittem a kávé grammját, mert tapasztalataim szerint a hazai ízléshez közelebb állnak az így készülő testesebb kávék.
1. Lépés
Forrald fel a vizet 95°C-ra. Ha nincs hőmérséklet szabályozós vízforralód, akkor szimplán forralj vizet, majd kb. 1 percig pihentesd.
2. Lépés
Mérd ki a 18g kávét és őröld le.
3. Lépés
Az őrlemény durvább, körülbelül tengeri só nagyságú legyen.
4. Lépés
Melegítsd elő a french press-t egy kis forró vízzel, amikor felmelegedett, öntsd ki belőle a vizet.
5. Lépés
Helyezd a kávét a french press-be, a french press-t pedig a mérlegre és öntsd fel az őrleményt 250 ml vízzel, majd keverd meg.
6. Lépés
Várj 4 percet, ekkor még a french press tetejét ne rakd rá.
7. Lépés
A felszínen úszó őrlemény réteget és habot óvatosan keverd meg és két kiskanállal távolítsd el a felszínen úszkáló habot és nagyobb darabokat. Ez a hab gyakorlatilag keserű, szárító ízzel bír, nincs rá szükségünk. (egyszer érdemes megkóstolni, így soha nem felejted el leszedni😄)
8. Lépés
Pihentesd a kávét fél percig, hogy leülepedjen, majd helyezd rá a french press tetejét, nyomd le a dugattyút és élvezd a finom kávéd🙂
+ 1
Az összes kávét öntsd ki a french pressből, ne csak annyit, amennyit éppen iszol, mert tovább fog oldódni a kávé és egyre rosszabb lesz az íze.
Ha a kávé túl erős, túl keserű, kellemetlenül ízek jelentek meg, akkor használj durvább őrleményt, vagy kevesebb ideig áztasd a kávét.
Ha a kávé túl gyenge, vizes, jellegtelen, lapos, üres akkor finomíts az őrleményen, használj több kávét, vagy kicsit tovább áztasd azt. Ezzel a recepttel viszont azt is megteheted, hogy csak 200 ml vizet használsz a 250 helyett.