Róma meglepő újhullámos világa

Vad kávé egy villamosban

Közel egy hetet töltöttem a modern kávévilág bölcsőjének fővárosában. Elsősorban nyaralni, pihenni jöttem, és mint ilyen, tudatosan otthon hagytam a „kávészakértő” énemet, elengedve minden elvárást, és kíváncsian vártam mit tartogat a sötétebb pörkölésű kávék világa.

Marci tanácsára azonban rákerestem a European Coffee Trip oldalán a helyi specialty kávézókra. Nagy meglepetésemre rögtön 5 kávézót is találtam, így elhatároztam, hogy a kötelező turista látványosságok mellett időt szakítok annyi kávéra, amennyire csak lehet. 3 kávézóval és 14 kávéval később, egy fantasztikus brazil flat white mellett írom ezt a beszámolót.

Első állomásom a Tram Depot volt. Távol a végtelen turista tömegtől, de mégis jól megközelíthető helyen van ez a rendkívül hangulatos bár. Ahogy a kávémra vártam olyan érzésem volt, mintha a tengerparton ülnék. Minden passzolt: a kellemes jazz, a napsütés, a kényelmes fotelek és a kabócák éneke… Mindezt úgy képes átadni, hogy Róma egyik forgalmas utcája mellett található.

 

Bár több kávét és kávé alapú signature italt fogyasztottam, az espresso lenne amit kiemelnék. A Le Piantagioni pörkölőtől érkező Etióp Harenna Forest kávé volt életem első vadon termő arabica kávéja. Etiópia az egyetlen ország az egész világon, ahol találunk vadon termő kávécserjéket. A Harenna erdő közel 1800 m magasan található, az itt kézzel szüretelt kávéból készülő espresso nagyszerű élmény volt. A hosszan tartó, gesztenyebarna créma alatt rejlő kávé kellemesen édes, savas, jól kiegyensúlyozott volt. Illatában magvas, gyümölcsös, mézédes, főleg a füge és a fahéj volt domináns. A korty hosszan tartó, mindenféle kesernyétől mentes. Tökéletes kezdése volt az itteni kávés kalandjaimnak.

Róma legjobb specialtyje

Másnap ellátogattam Róma első specialty kávézójába, mely nem más mint a Faro. Tágas tér, mosolygós arcok, pörgős indie zene és kellemes légkör fogadott. A társalapító, Arturo Felicetta elmondta, hogy közel másfél éve nyitottak, azzal a céllal, hogy az olasz közönségnek is megmutassák, létezik az espresso kultúrának egy minőségibb, kifinomultabb formája. A legtöbb kávéjukat a Mondi pörkölő által összeállított főleg brazil alapú blendből készítik.

Természetesen azt is megkóstoltam espresso és flat white formában is, de ami megfogott az a The Barn pörkölő „Santa Rosa 1900” névre hallgató, Costa Rica középső részéről, Tarrazú területről származó filterkávé. Tökéletes odafigyeléssel és szakértelemmel elkészített kávémat egy Hario kannában és egy fehérboros pohárban kaptam. Az élénk, vibráló savakkal, réteges, testes ital ízben főleg a citrusok, szőlő és a nádcukor jegyeit hozta. 

A legjobb eszpresszó

Harmadik és egyben utolsó állomásom Vatikánváros mellett, a Szent Péter tértől 2 perc sétára található. A Pergamino Caffé kívülről sokat nem árul el magáról, viszont ahogy belépünk, bármilyen Brew Bar rajongó megtalálhatja a kedvenc kávékészítési eszközét. V60, Chemex, Kalita Wave, Syphon, French és Aeropress, kotyogó, sőt még nitrós csapolt kávét is kóstolhatunk! Hogy keretbe foglaljam a dolgot ismét egy etióp kávét elemeznék, ezúttal a Gardelli pörkölőtől és Nano Challa régióból. Az itteni kedvenc baristám, Gianmarco készítette el a Rómában fogyasztott legjobb dupla espressomat. 21 gramm kávéból 42 ml-t húzott, 3 bar – 3 mp előáztatással, majd felment 6 barra. A végeredmény hihetetlen volt! Tökéletesen balanszos, krémes, élénk, de nem bántó savakkal, telt gyümölcsösséggel, erőteljes kajszi és tejcsoki ízjegyekkel, hosszú korttyal. Gyorsan ittam is még egyet! 

kellemes csalódás

Minden római kávés élményemet összegezve, teljesen meglepődtem és pozitívan csalódtam a még fiatal, de már meghatározó olasz specialty kávékultúrában. Remélem mire legközelebb jövök még több helyen találok majd ilyen és ehhez hasonló italokat. De egy biztos: erre a három helyre mindenképp visszatérek és ezt Nektek is ajánlom!

Köszönöm a figyelmet, minőségi kávés élményeket kívánok!

Herczeg Olivér
Maran Head Barista

 

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz szó, amikről azt gondolnád, hogy nem fontosak, pedig együtt alkotják a tökéletes kávédat. A lényeg a részletekben rejlik...  

Kattints az emailben található linkre, ahonnan letöltheted a PDF-et. 

Siker! Nézd meg az email fiókodat!