Kávé termelés ☕
Átlagos farm méret: 3 hektár
Évi kávé export: 4.2 millió zsák
Világpiaci szereplő: 10.
Kávépiaci részesedése a világon: 3%
Kávétermelő régiók: Amazonas, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Huánaco, Junin, Pura, Puno, Villa Rica
Szüret: Márciustól szeptemberig
Gyakori variánsok: Typica, Catuai, Caturra, Bourbon, Mundo Novo, Pache
Tradicionális feldolgozási módszer: Mosott
Csésze profil: Enyhe savak, közepes test, csokoládé, diófélék, gyengéd gyümölcsízek, lágy, visszafogott
Zsák méret: 69 kg
#1 10 érdekesség számokban, a perui kávéról ✅
- A kávé a nemzeti mezőgazdasági jövedelem 25%-át teszi ki.
- A legtöbb perui kávét az Andokban termesztik, 1200-2000 méteres tengerszint feletti magasságban.
- Már az 1700-as évek közepén telepítettek kávéültetvényeket a spanyol gyarmati időkben
- A kávé Peru fő mezőgazdasági exportcikke – évi kb. 4.2 millió, 69 kg-os zsákot exportálnak
- Becslések szerint 220.000 kávétermelő család él Peruban.
- A perui kávé a globális kávéellátás 3%-át teszi ki.
- A termelők 70%-a valamilyen szövetkezet tagja.
- A legnagyobb szövetkezet 2000 farmerből áll, akik 7000 hektáron gazdálkodnak
- A kávéhoz kötődő ellátási lánc kb. 1 millió embernek biztosít munkát.
- A kávétermelő vidékek mintegy 1500 km hosszan nyúlnak el észak-déli irányban, azért is nagyon változatosak a kávék
#2 Történelem 📜
A perui kávénak gazdag és lenyűgöző történelme van, amely összefonódik az ország gyarmati múltjával és jelenlegi erőfeszítéseivel, hogy a globális kávéipar jelentős szereplőjévé váljon.
Peru a régióhoz képest elég korán, az 1700-as évek közepe táján kezdett el kávét termeszteni. Máig rejtély, hogy hogyan jutott el oda gyorsabban az arabica kávé, mint Közép-Amerika nagy részébe, amely valójában közelebb volt e növény forrásához a karibi régióban.
Kezdetben a kávét elsősorban a helyiek fogyasztották, és nem exportálták. Az 1800-as évek végén azonban minden megváltozott, amikor a levélrozsda tizedelte a kávé cserjéket Indonéziában és a szomszédos országokban. Ez jelentős hatással volt az ázsiai kávétermelésre, ami arra késztette az európai vásárlókat, hogy alternatívákat keressenek. Peru pedig gyorsan betöltötte ezt az űrt, és jelentős globális kávéellátóvá vált.
A növekvő kereslet miatt a perui kávéexport megugrott, és az 1900-as évek elején még nagyobb méreteket öltött.
Ekkor a brit kormány egy nem teljesített hitel kifizetéseként mintegy 2 millió hektár földterületet vett át a perui kormánytól, és e földek nagy része brit tulajdonú kávéültetvény lett.
A világháborúk kitörése azonban arra kényszerítette Angliát, hogy visszaadja a földeket Perunak, ami a helyi termelők közötti újraelosztást eredményezte. Bár ez a lépés nagyobb önállóságot biztosított a gazdáknak, a kihívást jelentő exportkörülmények miatt akadályozta a termelést.
A gazdaságok így kisebbé és széttagoltabbá váltak, ami függetlenséget biztosított a gazdáknak, de korlátozta a szellemi és anyagi erőforrásokhoz, valamint a nagyobb kereskedelmi piachoz való hozzáférésüket is.
A beruházások és az infrastruktúra hiánya azt is jelentette, hogy sok gazda nem tudott betársulni kávétermelő szövetkezetekhez vagy egyesületekhez, ahol technológiával és modern tudásanyaggal segítenék őket.
A gazdák mindig elég bevételt termeltek ahhoz, hogy a kávétermelésből megéljenek, azonban ez csak a mindennapi megélhetésükhöz volt elég és nem termeltek nyereséget, amivel az ellátási lánc működését tudták volna javítani és fejlesztéseket végezhettek volna.
Emiatt a kávé minősége továbbra is alacsony maradt, így Perut hosszú ideig csak egy átlagos minőséget előállító országként tartották számon, akik a mennyiséget helyezik előtérbe a minőség rovására.
#3 Napjaink fejlődése és a fényes jövő 🦙
Adottságai alapján Peru képes arra, hogy minőségben felvegye a versenyt bármelyik latin-amerikai országgal.
Az Andok magassága, a termékeny vulkanikus talaj és a trópusi csapadékmennyiség miatt Peru ideális domborzati és éghajlati adottságokkal rendelkezik a kiváló minőségű arabica kávék termeléséhez.
Akkor mégis miért nem tudtak kiváló specialty kávékat termeszteni?
A problémát a betakarítás utáni feldolgozásban kell keresni.
A korábban említett elszigetelődésnek köszönhetően a gazdák alig vagy egyáltalán nem kaptak képzést a kávéjuk minőségének maximalizálásához szükséges kémiai, biológiai és precíziós eljárásokról.
Azonban néhány kávéimportőr felismerte, hogy a helyi termelőknek olyan ismereteket és eszközöket kell nyújtaniuk, amelyek segítségével javíthatják kávéjuk minőségét.
Mivel sok kisbirtokos termelőnek hiányzik a szükséges infrastruktúra a kávé megfelelő szárításához és feldolgozásához a saját farmjukon, ezért szárítóberendezéseket és komplett feldolgozó állomásokat létesítettek.
A mosóállomásokon a kávét méret és szín szerint válogatják, és szigorú minőségellenőrzésen esnek át.
Ezek a kávétermelő szövetkezetek ma már elengedhetetlen részei a perui kávéiparnak, segítve a termelőket a termésmennyiség és minőség növelésében, különleges minősítések elnyerésében és termékük értékesítésében.
Közös erőforrásokat egyesítenek, és mindannyian osztoznak a perui kávé javításának küldetésében.
Ez lehetővé teszi a termelők számára, hogy a korábbinál magasabb minőséget érjenek el és ezáltal sokkal nagyobb bevételre tegyenek szert.
#4 Milyen íze van a perui kávénak? 🤔
A perui kávék nagyon kellemes, sokszínű ízvilágot hoznak el nekünk, köszönhetően az ország egyedülálló földrajzi adottságainak.
A kávétermelő vidékek mintegy 1500 km hosszan nyúlnak el észak-déli irányban, így óriási a biodiverzitás és a mikroklímák mindenhol más és más ízt adnak a kávéknak. Ha egy általános leírást szeretnénk adni, akkor az a következő lenne: Közepes test, barátságos, visszafogott savak, csokoládé, diófélék, gyengéd gyümölcsízek, lágy, visszafogott ízprofil.
Fontos megjegyezni, hogy manapság egészen kiemelkedő tételekre is bukkanhatunk, amik mindenki tetszését elnyerhetik, így könnyen megkedveltethetjük a világos pörkölésű specialty kávékat azokkal a fogyasztókkal is, akik még csak most ismerkednek ezzel a csodálatos világgal.
A perui kávé világszerte keresett specialty kávékülönlegességgé vált, a termelők által alkalmazott fenntartható gazdálkodási módszerek, a tisztességes kereskedelem és a biotermesztés, valamint a demokratikus szövetkezetek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kávé a legjobb minőségű legyen, miközben a helyi közösségeket is támogatják.
Tapasztald meg a perui kávék gazdag történelmét és kivételes ízvilágát, amely a specialty kávéipar feltörekvő csillaga.