Minden, amit a mexikói kávéról tudni akartál🇲🇽

Lakosság

Termelők száma

Főváros

Fő kikötő

Kávé termelés ☕

Átlagos farm méret: 1-25 hektár
Évi kávé export: 3.9 millió zsák (60kg)
Világpiaci szereplő: 8.
Kávépiaci részesedése a világon: 5%
Kávétermelő régiók: Chiapas, Veracruz, Oaxaca, Manzanillo, Puebla
Szüret: Novembertől márciusig.
Gyakori variánsok: Typica, Caturra, Bourbon, Mundo Novo, Catimor
Tradicionális feldolgozási módszer: Mosott
Csésze profil: Citrusos, virágos, csokoládés
Zsák méret: 69 kg

#1 Történelem 📜

A mexikói kávé története legalább olyan izgalmas mint maga a mexikói kávé. Az első kávécserjék az 1800-as években érkeztek az országba a spanyolok által.
Kezdetben nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a kávéknak, akkoriban ugyanis az arany, ezüst és olajkitermelés volt a húzóágazat. A spanyol hatóságok szétosztották a kávéföldeket amiken sokszor nagyon nehéz volt a gazdálkodás, hiszen a spanyol kormány nyomott áron vásárolta meg a termést.
Ezekben az időkben a gazdag európaiak nagyon alacsony áron szereztek meg hatalmas kávéterületeket, ami szintén nem segítette a kistermelők életét. A következő fontos lépcső a mexikói forradalomhoz köthető, ugyanis az országon belüli változások azt hozták magukkal, hogy 1973-ban megalapult az INMECAFE kávészervezet ami támogatta a gazdákat többek között stabil árak biztosításával.
Ennek következtében az ezt követő 15 évben majdnem megtízszereződött a kávétermelés Mexikóban és a kistermelőknek is jobbra fordult a sorsuk.

Majd 1980-ban újabb hullámvölgy következett az ország gazdaságában, aminek az INMECAFE szervezete is áldozatul esett és 1990-ben teljesen megszűnt. A hivatalos érdekképviselet megszűnésével az export árak elkezdtek zuhanni, a gazdák nem jutottak hitelhez, nem fértek hozzá a külföldi piacokhoz és technológiai újításokhoz, így a kávék minősége is romlani kezdett.
Ráadásul a termesztési régiók közötti távolságok óriásiak, így a kommunikáció és a közös fellépés, érdekérvényesítés is kihívást jelentett.
Ami ezután történt megmutatja hogy, milyen erő van az együttműködésben, ugyanis a gazdák barátságokat kötöttek a nehéz időkben és kisebb együttműködéseket indítottak. Majd egyesültek így segítve egymást átvéve lényegében INMECAFE feladatait.

#2 Napjainkban

Mexikó kávétermelésének 97%-a arabica, leginkább a hagyományos Typica, Bourbon és Garnica fajtákat termesztik.
A mexikói kávé túlnyomó többségét (90 százalékát) az ország déli felében található négy államban termelik: Chiapas (44 százalék), Oaxaca (11 százalék), Veracruz (29 százalék) és Puebla (11 százalék). A kávét több mint 500 000 termelő termeszti, akiknek mintegy 70 százaléka kisbirtokos, akiknek kevesebb, mint 10 hektár földjük van. A nagybirtokok ritkák – a gazdaságok mindössze 0,06 százaléka nagyobb 50 hektárnál.
A mexikói kávé nagy részét nedves eljárással dolgozzák fel, bár kis arányban termelnek natúr kávét is – habár ez az utóbbi években megváltozott, mivel egyre többet kísérleteznek a specialty és mikrotételekkel.
A kávéfarmok többségén a mai napig kézzel történik a feldolgozás és bio termesztést folytatnak, aminek köszönhetően Mexikó az egyik legnagyobb organikus kávé exportőr a világon. A bio gazdálkodás nagy odafigyelésről, gondoskodásról árulkodik, de egyre nehezebb fenntartani ezt a gyakorlatot a kávérozsda miatt. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy az összetartás nélkül nagyon máshogy beszélnénk ma a mexikói kávéról.
A hazai kávéfogyasztás folyamatosan növekszik a kormány erőteljes támogatásának hatására. Ennek nagy része valójában alacsony minőségű importkávé – körülbelül 1,2 millió zsák, főként Vietnamból és Brazíliából -, bár úgy tűnik, egyre inkább tudatosul a saját termelésű kávék fogyasztása – különösen az olyan gyarmati városokban, mint Oaxaca City és San Cristobal, amelyek fiatal lakossággal és nagy turisztikai vonzerővel rendelkeznek.

#3​ Milyen íze van a mexikói kávénak? 🤔

A mexikói kávé mondhatni már az ínyenc kategóriába tartozik. Ha nem kóstoltad még akkor bátran ajánlom. Nagyon finom, általábában könnyed, tiszta kávékról beszélünk. Kiegyensúlyozott ízekkel találkozunk minden kortyban, citrusos, gyümölcsös és csokoládés jegyekkel. Érdemes kísérletezni vele, hisz nem csak egy íz élményben lehet részünk, de átérezhetjük a kisgazdálkodók gondos odafigyelését ami kellő alapot ad a minőségben ami végül a csészénkben talál otthonra.

#4 10 érdekesség a mexikói kávéról ✅

  1. Az első kávécserjék a 18. század végén érkeztek meg az országba.
  2. 1973-ban létrehozták az INMECAFE nemzeti kávészervezetet az országban.
  3. Az ezt követő 15 évben nagyjából 900%-al nőtt a kávétermelés.
  4. A világ kávépiacának 2%-át foglalja magába.
  5. Több mint 600 ezernyi hektáron terem a kávé.
  6. Az ország kávétermelésének mintegy 97%-a Arabica.
  7. A legtöbb mexikói farmon kézzel végzik a munkákat.
  8. Mexikó az egyik legnagyobb bio kávé exporter.
  9. Mintegy 500 000 ember foglalkozik kávétermesztéssel.
  10. Mexikó a világ egyik legnagyobb bio kávé exportőre.