Kotyogó. Szinte mindannyiunk főbb kávékészítő eszköze. Ha rágondolunk, rögtön eszünkben jut a hang, ami jelzi, kész a kávé, a kellemes illat, ami az egész konyhát beteríti, a csésze melege, amiből kóstolunk… és az a borzalmas keserű, égett íz… muszáj elnyomni egy pár kanál cukorral és jó sok tejjel… Tényleg így kell indulnia minden napunknak? Ha már minden körülötte tökéletes a hangulat megteremtéséhez, az íznek, ami a legfontosabb, miért kell elrontani az összképet? Nem érdemeljük meg hogy hozzáadott ízesítés nélkül tudjuk élvezni, az IGAZI kávé ízét?!

 

Története

 

Amikor Alfonso Bialetti 1933-ban megtervezte, az első kotyogós kávé készítőt, az volt a célja, hogy az akkori kávéházi minőséget és élményt otthon is reprodukálni lehessen. Az eszköz felépítése és működési elve pontosan megegyezik a századeleji espresso gépekével: egy zárt térben vizet melegítek forráspont felé, majd a gőz által kialakult nagy nyomással átengedem a forró vizet az őrleményen, majd a készítményt egy finom szűrőn megszűröm. Egyszerű, hatékony, és alkalmas minőségi kávé készítésére. Sajnos azonban az elmúlt 85 év alatt az ezzel elkészített kávék minősége nem sokat emelkedett, sőt, inkább csökkent.

A honlapon lévő bemutatkozómból idéznék most Nektek: „Bár a mindennapjaim része a tökéletes espresso elkészítése, mégis a filterkávé és a kotyogós az én világom.” Lassan 5 éve foglalkozom megszállottan a kávékkal, otthon teljes filter/alter-kávé eszközparkom van, több eszközzel, 3 őrlővel specialty és klasszikus kávékkal. Mégis a napom csúcspontja az, amikor leülök reggel, a napi rohanás előtt, és csöndben, magamban elkortyolhatok egy csésze kávét, amit a Bialetti Moka Express-szel készítettem.

 

Fogyassz otthon minőségi kotyogós kávét!

 

Vajon mit tehet az egyszerű „földi halandó”, akinek nincs otthon se őrlője, se milliós kávégépe, se a hozzá szükséges szaktudása? Először is elhatározza magát: Nincs többé ihatatlan, minősíthetetlen kávéfogyasztás! Se otthon, se a kávézókban! Másodszor érdemes mindennek utána járni, olvasni, érdeklődni baristáknál, hogyan lehet a minőséget javítani.

Bár a későbbi cikkeinkben erről még nagyon sokat lesz szó, de ha nagyon le akarjuk szűkíteni, csupán 5 dologra kell figyelni, hogy emeljük a minőséget és elkészítsük otthon a tökéletes kávét: Víz, szemeskávé, hőmérséklet, elkészítési idő és őrlés.

Erről az 5 lépésről egy INGYENESEN letölthető összefoglalót megtalálhatjátok a következő gombra kattintva:

Ha ezt az 5 lépést betartjátok, minőségi alapanyagból dolgoztok, és nyitottak vagytok arra, hogy a megszokott keserű, égett kávét elhagyjátok, és képzitek magatokat a minőség javítása érdekében, ígérem, minden reggel jobban fog indulni, és a cukor ott fog unatkozni a polcon. Minőségi, izgalmas kávézást és kávés élményeket kívánok!

Herczeg Olivér

Maran Head Barista

Fotók: roasters.cc és Lippai Bálint barista (Tettye Coffee)

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz szó, amikről azt gondolnád, hogy nem fontosak, pedig együtt alkotják a tökéletes kávédat. A lényeg a részletekben rejlik...  

Kattints az emailben található linkre, ahonnan letöltheted a PDF-et. 

Siker! Nézd meg az email fiókodat!