Eligazító

Kopi Luwak - a világ legdrágább kávéja

Ha azt hiszed, hogy tényleg ez a legjobb kávé a világon, akkor jó helyen jársz. Itt az ideje eloszlatni a ködöt és megtudni az igazságot.
 

Remélem nem gondolod, hogy olyan kávét ajánlok és reklámozok, amit állatkínzással és állatok bezárásával, megnyomorításával hoznak létre, ráadásul nettó átverés, de ez lenne a kisebbik gondom.

Etikátlan és gusztustalan, a szó minden értelmében. Valódi ízei, aromái és szakmai hozzáadott értéke egyenlő a nullával.

Miért nem lesz soha Maran Kopi Luwak?

Egy rövid mondatban meg lehetne válaszolni ez a kérdést: mert sz@r. 
A szó szoros értelmében és pejoratívan értve is. Ha esetleg még nem találkoztál volna vele, elmesélem neked a Kopi Luwak kávé lényegét, és azt is, amit senki nem mond el róla. Ha már találkoztál a kávéfajtával, akkor is érhet most néhány meglepetés.

Rövid fogalomtisztázás, avagy mi is (elvileg) a Kopi Luwak?
A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja.

Árát és különlegességét az adja, hogy egy kistestű macskaféle, az ázsiai közönséges pálmasodró által elfogyasztott és kikakált kávészemeket gyűjtik össze és forgalmazzák közel arany áron. Akár 80 dollár, azaz 26,000 Ft is lehet egy csésze (!) kávé ára. A kávé rajongói szerint azért éri meg, mert simább, diósabb, földesebb az íze, mint más kávéknak…  (Minden bizonnyal még nem ittak valóban finom kávét)

Lássuk a három fő okot, amiért soha nem lesz a Marannál Kopi Luwak!

  1. Szégyenletes állatkínzás folyik
  2. Átverés
  3. A lényeg veszik el

1, A legtöbb Kopi Luwak kávét vadon gyűjtöttként forgalmazzák. Ha arra gondolunk, hogy emberek hada járja a dzsungelt és szedegeti a potyadékot, el lehet képzelni, hogy milyen hatékonysággal és mekkora mennyiséget lehetne összegyűjteni. 

Ez természetesen átverés. A forgalmazók által javasolt furcsa, vadregényes, és csak az izgalmasságig gyomorforgató sztori helyett a valóság az, hogy aprócska ketrecekben az őrület határán tomboló befogott vadállatok alól kényelmesen kihúzzák a végterméket.
Ezeket a szegény pálmarágókat valós életterük egy ötezredén tartják kizárólag kávécseresznyén, ami a vadonban étrendjüknek csak töredéke.

A kiegyensúlyozatlan étrend miatt lesoványodnak, elsorvadnak és a szó szoros értelmében szinte megőrülnek az elfogyasztott koffein miatt.

A kényelmesebb “betakarítás” érdekében rácsos ketrecekben tartják őket, ami folyamatos mozgásbizonytalanságban tartja az állatokat. Egy talpalatnyi helyük sincs hosszú évekig, hogy megpihenjenek.

A ketrec alatt pedig nem csupán az ürülék gyűlik, hanem a vizelet, a magukból kitépkedett bunda és bőrmaradványok – el lehet képzelni a higiéniai körülményeket. Ha már jártál Ázsiában, ezt könnyebben el tudod képzelni.

Így sikerül nagyüzemi méretekben előállítani az állítólagos kávékülönlegességet, amit aztán a vadon élő állatok idilli képével reklámoznak.
2, Nyilván már az is egy erős marketingfogás (röviden átverés), hogy vadon gyűjtik a kávét, de a piacon jelenlévő mennyiségű Kopi Luwak egyszerűen még a fent leírt körülmények között sem produkálható. Ebből következik, hogy a kapható kávé nagyrésze egyszerűen hamisítvány. 

Ez annál is inkább megvalósítható, mert a rajongók által imádott ízvilág egyáltalán nem egyedi dolog. Vannak olyan kávéfajták, amikből a megfelelő eljárással nagyon hasonló ízeket lehet kicsalogatni – és nem kell ártatlan állatok ezreit olyan körülmények között tartani, ami miatt számtalan állatvédő szervezet emelte már fel a hangját.

Ha nem elég maga a tény, hogy ürüléket adnak el arany áron, aminek produkálásához embertelen állatkínzás folyik, a Kopi Luwakot azért is el kell kerülni, mert az íze is átverés.

3, A Kopi Luwakban pont a kávé lényege veszik el.

A pálmarágó bélrendszerében zajló fermentálás során olyan enzimek érik a kávét, amik kiveszik a természetes savak és aromák nagy részét a kávészemekből (nem varázslat, hiszen előemésztésről van szó!), ezáltal pont a kávé igazi természete vész kárba.

Az egész embertelen folyamat eredménye egy silány, életidegen anyagot produkál az érett, egészséges, aromákkal és szép, természetes savakkal teli kávészemekből. Ha vakteszten kóstolnád egy igazi specialty kávé mellett, akkor többé rá sem néznél, mert az íze mérföldekkel marad el egy jó kávé mögött.

Biztosan egy ilyen termék és mítosz továbbélését szeretnéd támogatni?

Miben hiszünk mi?

A Marannál azért a specialty kávékban hiszünk, mert megtestesít minden olyan értéket, amit mi is követünk: minőség, figyelem, fair trade és fenntartható fejlődés.
 
A specialty kávé termelésénél a természetes adottságból hozzák ki az abszolút maximumot alázattal, törődéssel, odafigyeléssel. A nagykereskedők és pörkölők kiemelten odafigyelnek, hogy csak olyan termelőtől vásároljanak, aki nem a farmerek, a kávészedők és a talaj kizsákmányolásával akar elérni még több hasznot…
 
A specialty kávénál megszámlálhatatlan kéz értő gondoskodása működik közre, hogy nemes és valóban tökéletes ital kerüljön a csészédbe. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk a folyamatnak, ami eljuttatja hozzád a világ legfinomabb kávéit. Hát ezért nem lesz nálunk soha Kopi Luwak. 

Érdekelnek a valódi kávék?