Eligazító

Hogyan válassz kávét otthonra?

Cikkünk abban segít, hogyan vásárolj magas minőségű, világos pörkölésű specialty kávékat, amik kiemelkednek a boltokban kapható termékek közül.

Ha követed a tanácsainkat, jellemzően gyümölcsös, egzotikus és izgalmas kávékkal fogsz találkozni, amik a kávézás új, eddig ismeretlen világába repítenek.

#1

Hol vásárolhatsz minőségi kávét?

A válasz egyszerű: fordulj szakértőhöz. Ha jó bort szeretnék vásárolni, akkor egy borboltba megyek, ha minőségi marhahúsra van szükségem, akkor inkább egy jó hentest keresek. Ha kiváló kávét szeretnél, keresd egy kávépörkölőnél. 

Minőségi, specializált termékeket jellemzően nehezebb a szupermarketben, vagy a sarki fűszeresnél találni. Ezeken a helyeken nem is kapható frissen pörkölt kávé (pedig ez kulcsfontosságú), aminek okát hamarosan meglátod.

#2

Részletes információk a kávéról

Mindenképpen bizalmat kelt, ha megfelelő mennyiségű információ áll a rendelkezésemre a kávéról, mert rengeteg tényező befolyásolja egy kávé ízét. 

Hogy miért fontos ez? 
Sokszor csak a zacskón lévő információ alapján fogsz tudni dönteni. Legyen szó webshopos vagy hagyományos bolti vásárlásról. 

Először is, egyáltalán nem mindegy, hogy honnan származik a kávébab.

Fontos mítoszrombolás, hogy „olasz kávé” – termőterület szempontjából nem létezik. Rögtön pontosítsunk is: Olaszországban termelt kávébab nem létezik, mivel a kávé csak a Ráktérítő és a Baktérítő közé eső területeken terem. Bár az „olasz kávé” nagyon jól hangzik, eladható és közismert frázis, ha pontosak akarunk lenni, akkor csak sötétebb pörkölésű, olasz stílusú kávéról beszélhetünk. Amit természetesen nagyon sokan szeretnek és nagyon finom is tud lenni jól elkészítve, odafigyelve.

A származási hely a kávék esetében ugyanakkor az egyik legfontosabb információ, csakúgy, mint a boroknál. Ebből ugyanis már nagyjából tudhatjuk, hogy mit várhatunk egy adott kávétól.

Ahogy egy borkedvelő is tudja, hogy mire számítson egy francia, ausztrál vagy egy argentin bortól, úgy a kávéhoz értő ember is tudja, melyik régiózól nagyjából mit várhat. Minden országnak és régiónak nagyban különböznek az adottságai, a talaj összetételét, az őshonos növényeket, a magasságot, a mikroklímát, a napsütéses órák számát vagy a csapadék mennyiségét tekintve.

Ezek mind befolyásolják az ott termesztett kávékat. Például a magasabban termesztett kelet-afrikai kávék általában citrusosak, komplexebbek és szép savaik vannak. Ugyanakkor az alacsonyabban termő brazil kávék a szó jó értelmében egyszerűbbek. Gyakran étcsokoládés, kakaós, mogyorós és magvas ízjegyekkel bírnak.

A pörkölés mellett ezt mind tudni lehet és kell is a kávéról, hogy biztos légy benne, a zacskó nem olyan szemeket tartalmaz, ami minőség tekintetében nem egységes, ezért addig pörkölik, míg egy uniformizált, keserű íz végül elfedi a hibákat. 

kotyogos-es-croissant-1024x684
#3

A pörkölés

A kávé származása mellett a pörkölés a másik fontos információ, ami nagyban meghatározza a kávénkat, és előre tudunk belőle következtetni az ízekre, ezért nagyon fontos feltüntetni a csomagoláson.

Itt válik az is fontossá, hogy milyen eszközzel készítjük a kávét. Filter, eszpresszó vagy kotyogós?

Minden eszközre más az ideális, ezért annak figyelembevételével történik a pörkölés, hogy az adott kávét milyen eszközre ajánljuk.

Világosabb pörkölés

A világosabb pörkölésnél számíthatunk leginkább gyümölcsös ízélményre.

A Maran kávékat többek között azért pörköljük világosra, mert a zöldkávé, amit vásárolunk nagyon magas minőségű és szeretnénk a lehető legtöbbet megmutatni az adott régió és kávé különleges, egyedi ízeiből.

Ekkor beszélhetünk citrusos, bogyós, fekete ribizlis, gránátalmás, szilvás, barackos, szamócás aromáról, valamint a savakról, amit elsőre sokan savanyúnak érezhetnek.

Ehhez folyamatosan hozzá lehet szokni, sőt, nagyon meg is lehet szeretni. Annyi a trükk, hogy lépésről lépésre kell haladni, és a világosabb pörkölésű kávékat nem presszóban, hanem tejes italban kell először kóstolni.

Sötétebb pörkölés

Fontos tudni, hogy minél sötétebb a pörkölés, annál kevésbé érződik a kávébab valódi íze. A sötét pörkölés uniformizál, elfedi az ízhibákat és a keserű ízt hozza előtérbe.

Bizonyos kávéknak kimondottan jól áll, ha egy kicsit sötétebbre vannak pörkölve. Viszont hatalmas a különbség sötét és sötét pörkölés között.

A “nagyüzemi” sötét pörkölés gyakran eredményez kellemetlen és bántó keserűséget, ezért vált reflexszerű megoldássá az ilyen bolti kávék cukrozása. Így teszik kvázi fogyaszthatóvá az italt.

Ezzel szemben a Maran Brazil Fazenda Lagoa kávé sötét pörkölése például jóval világosabb, mint a boltban kapható sötét pörkölésű kávék.

A legmodernebb technológiának és a kíméletes, szakszerű pörkölésnek köszönhetően nincs benne keserű íz.

Ellenben kellemesen étcsokoládés, kakaós utóíz marad a szánkban, miközben egy kis visszafogott savasságot is érezhetünk.

Ezek olyan ízek, amiket nem kell cukorral elfedni, mert nem bántóak és nem lógnak ki a kávéból, hanem tökéletes egyensúlyt alkotnak.

#4

A pörkölés dátuma = a frissesség kulcsa

Korábban máshol már beszéltünk róla, hogy a pörkölés kulcsfontosságú minőségi tényező. (Ha még nem tudod miért, töltsd le a Hogyan készíts otthon tökéletes kávét? című nagy sikerű anyagunkat.)

Ha a pörkölés dátumát nem tüntetik fel, az már jelzi, hogy nem kiemelkedő minőségi kávéval van dolgod. Hiába van ráírva, hogy még meddig őrzi meg a szavatosságát, ha nem tudjuk, hogy mióta áll a polcon. 1 hónapja, 3 hónapja, vagy 1 éve?

A kávé nem romlik meg, mint a tej vagy a hús, viszont, ha túl régen pörkölték, jelentősen romlik a minősége és élvezhetetlenné válik, ellaposodik, elillannak az aromák.

A pörkölés dátumától számítva 6-7 napot kell pihentetni a kávét és utána körülbelül 2 hónapig tartja meg az aromáit, utána egyre inkább csökken az élvezeti értéke, mindezt persze bontatlan és szakszerű csomagolásban.

Ha idáig eljutottál, akkor biztosan érdekelnek a kávék! 🙂 Sok szeretettel várlak a zárt Facebook csoportomba, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz!
Receptek, videók, tippek, trükkök, érdekességek! Minden, ami a minőségi kávézással kapcsolatos!

Kérlek válaszolj a belépő kérdésekre!

arabica natural
#5

A feldolgozás

Nagy valószínűséggel jó úton jársz és egy magasabb minőségű kávéval van dolgod, ha találsz a csomagoláson a feldolgozás módjára utaló információt.

Ezek általában a “mosott/nedves eljárás”, “natúr/száraz eljárás”. Ezek mellett van még számos feldolgozási eljárás, de azokkal ritkábban találkozhatsz. Azért érdemes tudni a feldolgozás módját, mert ugyanaz a kávé teljesen más ízű lesz, ha különböző eljárással dolgozzák fel.

A mosott vagy nedves eljárás

Ebben az esetben a gyümölcshúst eltávolítják a kávébabról és vízzel teli tartályokba helyezik a kávét, ahol megkezdődik az erjedés, vagy más néven a fermentáció. Ezután száradni hagyják a kávébabokat. A mosott eljárással feldolgozott kávéknál jobban kijön a fajtajelleg, tisztább ízek és savak jelennek meg.

A módszer előnye, hogy jól kontrollálható és a többi eljáráshoz képest kevesebb a hibalehetőség. Hátránya ugyanakkor, hogy óriási a vízigénye és eléggé költséges.

A natúr, vagy száraz eljárás

Ebben az esetben a kávébabot a gyümölcshússal együtt szárítják, jellemzően a földön vagy szárítóágyakon, és gyakran forgatják.

Előnye, hogy gazdag gyümölcsös, édes ízt ad a kávénak. Viszont nagy odafigyelést igényel, mert könnyen beindulhat a rothadás, megjelenhetnek kellemetlen ízek, ami az egész termést elronthatja.

#6

Arabica vagy robusta? Ez itt a kérdés!

A kávénak rengeteg fajtája létezik, azonban az arabica és a robusta a két legmeghatározóbb, és Magyarországon gyakorlatilag csak ezekkel fogsz találkozni.

Ha kávét ajánlok valakinek, akkor az mindenképpen arabica szokott lenni. Ez természetesen szubjektív dolog, de azt gondolom, hogy nem egyszerű dolog ma itthon minőségi és tényleg jól pörkölt robustát találni. A tapasztalatom azt mutatja, hogy a boltban kapható arabicák is sötétre vannak pörkölve. Nekem már azokban is sok a keserű íz, ami egy robustában még dominánsabb.

Dióhéjban: az arabica kávék jóval zamatosabbak, komplexebbek, több aroma és gyümölcsös jegy (barack, citrusok, meggy, áfonya, szamóca), és édes íz jellemzi. Ezzel szemben a robusta csersavasabb, kétszer annyi koffeint tartalmaz, földesebb, keserűbb és testesebb.

A Marannál kizárólag arabicával dolgozunk, azon belül is szelektált termőhelyről származó kávéval, aminek fajtajellegét gondos pörköléssel próbáljuk a lehető legszebben megmutatni.
Mindez csak egy rövid bevezetés a specialty kávék világába, amivel remélem, hogy tudtunk segíteni.

Erről írtunk már egy teljes bejegyzést, katt ide hozzá.

Ha bármilyen kérdésed felmerül, akkor írj egy emailt a hello@maran.hu email címre, vagy írj nekünk  Facebookon vagy Instagramon.