Hogyan Készíts French Press-t?

A French Press egy rendkívül egyszerű kávékészítő eszköz, amivel meglepően finom kávét tudsz készíteni, méghozzá gyorsan!  Itt most megmutatom, hogyan tudsz egy testes, aromákban gazdag kávét élvezni az otthonodban!
 
Ahogy az összes kávékészítési eljárásnál, a lényeg itt is a részletekben rejlik.

Először tartsd magad a számokhoz, az időhöz és a tanácsokhoz, különben a végeredmény sem lesz ugyanaz. 

Aztán a későbbiekben kísérletezz, emelj a kávé mennyiségén, vagy kedved szerint csökkentsd a vizet egy kicsit. Kóstold meg, hogyan változnak az ízek. 
Az a helyes recept, ami neked a legjobban ízlik!  

Idő:

6-7 perc

Nehézség:

Könnyű

Mire lesz szükségünk:

Recept:

1 főre: 
2 főre:

250 ml víz, 18g kávé 
500 ml víz, 36g kávé

Filterkávéknál az alap recept a 60g/1000ml víz, én itt most egy kicsit feljebb vittem a kávé grammját, mert tapasztalataim szerint a hazai ízléshez közelebb állnak az így készülő testesebb kávék.

1. Lépés

Forrald fel a vizet 95°C-ra. Ha nincs hőmérséklet szabályozós vízforralód, akkor szimplán forralj vizet, majd kb. 1 percig pihentesd.

2. Lépés

Mérd ki a 18g kávét és őröld le. 

3. Lépés

 Az őrlemény durvább, körülbelül tengeri só nagyságú legyen.

4. Lépés

Melegítsd elő a french press-t egy kis forró vízzel, amikor felmelegedett, öntsd ki belőle a vizet.

5. Lépés

Helyezd a kávét a french press-be, a french press-t pedig a mérlegre és öntsd fel az őrleményt 250 ml vízzel, majd keverd meg.

6. Lépés

Várj 4 percet, ekkor még a french press tetejét ne rakd rá.

7. Lépés

A felszínen úszó őrlemény réteget és habot óvatosan keverd meg és két kiskanállal távolítsd el a felszínen úszkáló habot és nagyobb darabokat. Ez a hab gyakorlatilag keserű, szárító ízzel bír, nincs rá szükségünk. (egyszer érdemes megkóstolni, így soha nem felejted el leszedni😄)

8. Lépés

Pihentesd a kávét fél percig, hogy leülepedjen, majd helyezd rá a french press tetejét, nyomd le a dugattyút és élvezd a finom kávéd🙂

+ 1

Az összes kávét öntsd ki a french pressből, ne csak annyit, amennyit éppen iszol, mert tovább fog oldódni a kávé és egyre rosszabb lesz az íze.

Ha a kávé túl erős, túl keserű, kellemetlenül ízek jelentek meg, akkor használj durvább őrleményt, vagy kevesebb ideig áztasd a kávét.
Ha a kávé túl gyenge, vizes, jellegtelen, lapos, üres akkor finomíts az őrleményen, használj több kávét, vagy kicsit tovább áztasd azt. Ezzel a recepttel viszont azt is megteheted, hogy csak 200 ml vizet használsz a 250 helyett.

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Mi az a 7 legfontosabb dolog, amire figyelned kell: 
1. Milyen kávét használjunk?
2. Melyik a legjobb víz?
3. Miért nem jó az előre őrölt kávé?
4. Hogyan tároljuk a kávénkat?
+ sok hasznos tipp és trükk az elkészítéshez.