Vasárnap megszerveztük az első, de biztosan nem az utolsó Maran workshopot a Bodzakert Gasztro Manufaktúrával karöltve. Habár a Bodzakert egy kecskeméti főzőiskola és rendezvényhelyszín, ez alkalommal „kávéházzá” alakult. Mirjam – a Bodzakert alapítója isteni glutén- és laktózmentes süteményeit a kávékínálatunkhoz igazította.

A minőségi kávé a mindennapok luxusa, amit Te is el tudsz készíteni, akkor miért ne élvezhetnéd ezt az otthonodban? Nagyon sokaknak van erre igénye, csak nem tudják hogyan kezdhetnének neki és milyen lehetőségeik vannak. 

Egy olyan eseményt szerettem volna létrehozni, aminek a végeztével a résztvevők teljesen új kávés élményekkel és tudással felvértezve távoznak és akár már másnap reggel sokkal jobb kávét készíthetnek, remélem ez sikerült is. 

Érkezéskor egy isteni cascara limonádé töltötte be a welcome drink szerepét, ami annyira népszerű lett, hogy mindenkinek újra kellett tölteni, körmölték is a receptet a résztvevők!

A kávéról

A limonádét szorongatva hallgatták a kis bevezetőmet a kávékról, annak feldolgozásáról, a pörkölésről, hogy mi a különbség az arabica és a robuszta között, valamint hogy miért olyan fontos a frissen őrölt kávé és a szakszerű csomagolás, tárolás.

Rengeteg kérdés érkezett, aminek nagyon örültem, mert szeretem, ha ilyenkor bekapcsolódnak a résztvevők és rögtön kérdeznek, ha valamit ők esetleg máshogy tudtak vagy hallottak korábban. Bizony sok tévhitet el lehet oszlatni egy-egy ilyen alkalommal!

Cupping

Ezután az egyik legizgalmasabb rész jött, a cupping. Ez gyakorlatilag egy vezetett kávé kóstolást jelent, ahol szakszerűen megízleljük, megkóstoljuk a kávékat és leírjuk, hogy milyen illatokat, aromákat érzünk, miközben (jelen esetben) nem tudtuk, hogy milyen kávék vannak előttünk.

Így előítéletek nélkül össze tudjuk hasonlítani a kávékat, majd felfedjük őket és jönnek a nagy felismerések, hogy milyen ízjegyeket ismertek fel.

És hogy ez alkalommal milyen ízeket fedezhettünk fel a csészékben? A kávé alapvetően nem egy keserű ital. Mi a Marannál a prémium minőségű, termőhely szelektált kávéinkat az átlagosnál világosabbra pörköljük, hogy megmutassuk a kávék valódi ízét. A mostani alkalommal a csokoládé, a magvas, mogyorós ízek, a piros bogyós, érett erdei gyümölcsök domináltak.

Kóstolás és készítés

A következő blokk már arról szólt, hogy a megszerzett tapasztalatot és tudást kamatoztassuk! Elkezdtünk hát a kettő ROK őrlőn és ROK Espresson kávékat készíteni. Ilyenkor mindenki imádja magának őrölni a kávét és saját eszpresszót vagy cappuccinot, lattét csinálni.

Volt is nagy öröm és fotózkodás a saját maguk által készített kávékról. A legnagyobb sikere a jeges kávéknak volt, de nem is csodálom, hogy ebben a melegben az fogyott a legjobban.

A másik eszköz az Aeropress volt, ami egy nagyon jó kis kompakt filterkávé készítő eszköz. Világosabb pörkölésű, gyümölcsösebb kávékhoz ajánljuk, amik tökéletes kísérői baráti beszélgetéseknek vagy egy olvasós-kávézós délutánnak. Tejmentes jegeskávét innál? Ebben az esetben az Aeropress egy jó megoldás lehet.

Utoljára a kotyogóson volt a sor, amit mindenki ismer, de sokan nem úgy használják, ahogy a legideálisabb lenne. Megmutattam ezeket a kis trükköket és megkóstoltuk a sötétebb pörkölésű Brazil Fazenda Lagoa-t a Bialetti Moka Expressen és a különleges Bialetti Brikkán is!

Hiába terveztük 3 órásra az eseményt, több mint 4 órán keresztül maradtunk kávézni, beszélgetni és sütizni. Azt gondolom, hogy mindenki nagyon sok új kávés tudással és egy igazi élménnyel térhetett haza, alig várjuk a következő workshopot! 🙂

Ha kedvet kaptál, hogy Te is magasabb szintre emeld az otthoni kávézásod, akkor töltsd le az ingyenes PDF-ünket, amiből megtanulhatod az alapokat! 

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz szó, amikről azt gondolnád, hogy nem fontosak, pedig együtt alkotják a tökéletes kávédat. A lényeg a részletekben rejlik...  

Kattints az emailben található linkre, ahonnan letöltheted a PDF-et. 

Siker! Nézd meg az email fiókodat!