ARABICA vs. ROBUSZTA

Cikk & PDF

Mert nem mindegy mit iszol

Eldöntötted, hogy végre minőségi kávét fogsz otthon is inni! Eleged van az olcsó, keserű italokból, vége a porkávé korszaknak! Állsz a szupermarketben a kávés polc előtt és azon töprengsz, hogy vajon melyik kávét válaszd. Némelyik zacskón ott áll óriási betűkkel, hogy 100% Arabica. De mit is jelent ez pontosan? Milyen ízt várhatunk? A legfrissebb, 2017 decemberi adatok szerint tavaly nem kevesebb, mint 9 593 280 tonna kávét termeltek világszerte. Ebből az óriási számból is látszik, hogy ez a világ egyik legfontosabb exportcikke, sok milliárd dolláros iparág, az egész világon egyetemesen ismerik és fogyasztják. Te is, kedves Olvasó, valószínűleg naponta iszol egy-két csésze kávét- azért is olvasod eme sorokat, mert érdekel a különbség és egy jobb kávéélményre vágysz. 

Mik a főbb különbségek az arabika és a robuszta között? Miért jobb egyik vagy a másik? Ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni az alábbiakban.

 

A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb különbségeket Nektek, de van még egy meglepetésünk! Ha vizuális típus vagy akkor nézd meg az alábbi PDF-et, amiben egymás mellé állítottuk a két fajtát és plusz információkat, érdekességeket is találtok! Így teljes lesz a kép!

A kávé, mint növény

Ejtsünk néhány szót a kávéról, mint növényről általánosságban, majd kezdjük el felfedezni a különbségeket!

Mint a szőlő, komló és kakaófa, úgy a kávé is egy olyan növény, melynek számos változata létezik. A kávécserje a Coffea nemzetség tagja- a több mint 125 faj közül a világ kávétermésének 99%-át a Coffea Arabica és a Coffea Canephora (ismertebb nevén robuszta) adja.

A leghíresebb arabica variánsok

Különbségek dióhéjban 

A két fő fajnak mások a biológiai és kémiai tulajdonságai, ez érződik mind minőségben, mind pedig  ízben. Végső soron ezek a tényezők is nagymértékben indokolják a jó minőségű arabica árát.

Általánosságban elmondható, hogy az arabica magasabb minőségű, mint a robuszta, bár ez nem minden esetben van így. Némely – például indiai – robuszta fajta felülmúlja a gyengébb arabicákat.

Az egyik nagy különbség, hogy az arabica sokkal igényesebb és érzékenyebb növény. Nem érzi jól magát az alacsonyabban fekvő területeken, ahol az igénytelen robuszta tömegtermelésre is képes.

Többek között a magasabb koffeintartalomnak és klorogénsav tartalmának (CGA) köszönhetően a robuszta sokkal ellenállóbb a rovarokkkal, kártevőkkel szemben, mert az előbbi két vegyület egyfajta kémiai védelemként szolgál a növénynek.

Az arabica 15-24 Celsius-fok között érzi jól magát, míg a robuszta bírja a 24-30 is Celsius-fokot is.
Alacsonyabban fekvő területekből értelemszerűen több áll rendelkezésre, ezért is könnyebb nagy mennyiségben a termesztése, melynek a terméshozama is nagyobb, jellemzően 2300-4000g, szemben az arabica 1500-3000g-jával. Ezekből a tulajdonságokból adódik, hogy jóval költséghatékonyabb a robuszta termesztése.

Sok kávémárka a kedvezőbb ár miatt is kever robusztát a blendjéhez, mert szignifikánsan csökkenti a termék előállítási költségét. Ahol a minőség nem az elsődleges szempont, ott ez beleférhet… Mi többek között ezért is dolgozunk CSAK kivételes minőségű és specialty minősítésű arabicával.

A PDF a cikk része! Ha még nem töltötted le, kattints a sárga gombra! 

Ízek, AROMÁK, ILLATOK

Összességében elmondhatjuk, hogy az arabica kávé mind ízben, mind aromában felülmúlja a robusztát! Az arabica gazdagabb olajokban, zsírokban és cukorban, ami nagyban befolyásolja az ízekjegyeket, így emiatt sokkal gyümölcsösebb, édesebb, komplexebb és lágyabb is az ebből készült kávé. A végső ízekre természetesen nagy hatást gyakorol a feldolgozási eljárás és a pörkölés is. Az arabicában olyan ízjegyeket is felfedezhetünk, mint a csokoládé, a kakaó és a különböző pörkölt magvak, de például az afrikai kávékban citrusokkal, bogyós gyümölcsökkel és elegáns savakkal is találkozhatunk.

Ezzel szemben a robuszta földesebb, fásabb ízű, kevésbé összetettként jellemezhető. Egyesek szerint égett gumis, gyógyszeres, keserű ízjegyekkel bír – ez egyébként a nagyon sötétre pörkölt kávék ízhibája is.

 

Arabica kávécseresznyék száradnak Etiópiában

Hol találkozhatunk velük?

Robuszta

Nagy valószínűséggel robusztát iszol, ha például egy automatából veszel magadhoz koffeint vagy instant kávét látsz a csészédben – itt annyira nem számít az íz, főleg ha cukorral és tejporral van keverve, de annál fontosabb a nagy profit – ezért hát a gyengébb minőségű kávébab… Néhány kávépörkölő és nagyobb olasz kávés cég kínálatában is megtalálhatod a robusztát, sőt, jópár szupermarketes termék zacskóján láthatjuk, hogy 100% robuszta.

Az olasz kávékultúrában elengedhetetlen része a blendeknek, azaz kávékeverékeknek. Sokat javít a crema minőségén és állagán, de szerintünk olyan irányba viszi el az ízeket, ami szükségtelen. Továbbá azt se felejtsük el, hogy extra koffeint ad a kávénkhoz!

Elvitathatatlan történelmi jelentősége is van a robusztának. Az 1800-as évek végén felfedezésének köszönhetően szélesebb társadalmi rétegeknek is elérhetővé vált a kávézás, ezzel megalapozva a mai töretlen és rendíthetetlen népszerűségét. Ez a megnövekedett kereslet új elkészítési eljárásokat is megkövetelt, ide köthető az espresso technológia kialakulása, de ez már egy másik történet.

Arabica

Egy arabica cserjének körülbelül 3 évre van szüksége, mire annyi kifejlett gyümölccsel rendelkezik, hogy megkezdhessék a szüretelését. 9 hónapot kell várni, míg a megtermékenyült virágból kifejlett cseresznye érik.

Korábban már utaltam erre a robusztánál, de itt is elmondható, hogy hatalmas különbségek vannak a minőséget illetően. Azt vettem észre, hogy rendkívül megtévesztő tud lenni, ha azzal kampányol egy márka, hogy az ő kávéjuk 100% arabica. 

Ettől még számtalan hibája lehet: egyszerűen gyengébb minőségű a termés, szállítási, -illetve tárolási problémák adódhatnak, nem megfelelő a csomagolás, túl öreg a kávé, vagy ami a legtöbbször előfordul, az a nagyon sötét pörkölés. Ez a sötétebb pörkölés sokszor csak egy eszköz arra, hogy összefésüljék a különböző kávék ízeit és elfedjék a gyengébb minőségből adódó ízhibákat.

Azt is megjegyezném, hogy ha egy kávézó választékában túlnyomóan tejjel és szirupokkal ízesített kávék találhatóak, akkor ott is biztosak lehetünk a sötét pörkölésben, mert csak így marad meg egy kis kávés utóíz az XXL-es sütőtökös latte-ban. 

“100% Arabica”- Tudjátok, hogy ez mit jelent a minőséget és az élményt illetően? Semmit… Ha egy kávé egy nagy kávétermelő országból származik, az még nem garancia a minőségre!
Ha biztosra szeretnétek menni, akkor olyan termékeket keressetek, ahol nem csak az van feltüntetve, hogy 100% arabica, hanem nézzétek meg, hogy milyen variáns az adott kávébab, melyik farmról származik, milyen feldolgozással készült, milyen magasan termett és hogy mikor pörkölték. Ilyeneket már láttál a bolti kávékon? 🙂

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz szó, amikről azt gondolnád, hogy nem fontosak, pedig együtt alkotják a tökéletes kávédat. A lényeg a részletekben rejlik...  

Kattints az emailben található linkre, ahonnan letöltheted a PDF-et. 

Siker! Nézd meg az email fiókodat!