Eligazító

9 Hiba, ami elront(hat)ja a kávéd

“Illatra talán jázmin és valami gyümölcs. Mi lehet ez az édes, gyümölcsös íz…?  Sárgabarack! Érett sárgabarack. Ohh, de finom és milyen kellemes, selymes a korty vége.” 
 

Igen, ez egy kávé jellemzése, aromái és ízei.

Ízletes, izgalmas, gyümölcsös, komplex és aromákban gazdag kávét innál otthon is? Olyat, ami nem keserű? Akkor a legjobb helyen jársz! 
 
Azt szeretném, hogy otthon is finom kávét tudj inni, ez pedig odafigyelést igényel.  Sokkal könnyebb dolgunk lesz a kávé elkészítésénél ha tudjuk, hogy mi miért történik.
 
Ezért összegyűjtöttem 9 gyakori hibát, amik külön-külön is végzetesek tudnak lenni, nem hogy együtt. 
#1

Túl öreg a kávéd

Csupán szavatossági időt látsz a címkén, de semmi információ a pörkölés dátumáról? Mindenképpen olyan kávét keress, amin ezek az információk (is) megtalálhatóak. Ezek hiánya kommersz minőségről árulkodik.
Pörkölés után 1-2 hetet pihentetni kell a kávét, mert sok gáz képződik és az aromák sem fejlődtek még ki. Ekkor egyáltalán nem balanszos a kávé, savas lehet és kevésbé tiszta ízeket fogsz kapni.
 
Mindig nézd meg a pörkölés dátumát és törekedj a minél frissebb kávé beszerzésére.
 
A frissen pörkölt kávé 1-6 hétig élvezhető igazán, felbontás után pedig minél hamarabb érdemes elfogyasztani. A kávészemek legnagyobb ellensége az oxigén, ezért mindig figyelj, hogy a csomagolás visszazárható legyen és minél kevesebb ideig legyen nyitva. 
#2

Koszos eszközök

Nagyon fontos a megfelelő tisztítás, legyen szó kotyogósról, eszpresszó gépről vagy Aeropressről. Egyrészt higiéniai szempontból, másrészt az ízek miatt is figyeljünk erre és a tiszta munkakörnyezetre.

Minden használat után tisztítsuk el az eszközöket, így az élettartamukat is jelentősen megnövelhetjük. A kotyogóst például mindig csak szárazon szabad elrakni, mert akár hosszú napokig is állhat az alsó tartályban a víz.

#3

Nem megfelelő a hőmérséklet

A legideálisabb hőmérséklet a 90-95°C körüli tartományban van.  Ha magasabb hőmérsékletű vizet használunk, akkor megégethetjük a kávét, míg ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor alul extraktálhatjuk a kávénkat, azaz túl kevés olyan anyag oldódik ki belőle, amitől ízletes lesz a kávé. 
#4

Csapvizet használsz

A kávéd 98%-a víz. A csapvíz pedig a legkevésbé alkalmas arra, hogy finom kávét készíts vele. Sok klór van benne, ingadozik a minősége, nem megfelelő az összetétele és Magyarországon gyakran túl kemény. Használj szűrt vizet.
 
A legjobb a víztisztító készülékkel szűrt és lágyított víz. Tudjuk, hogy ez relatíve kevés háztartásban érhető el, viszon létezik egy nagyon jó megoldás! A kávé ízére hatalmas befolyással vannak a vízben lévő oldott anyagok, mivel befolyásolják a kávé készítés során lezajló folyamatokat, vagyis hogy mi tud kioldódni az őrleményből. A nem megfelelő összetételű víz kellemetlen ízű kávét eredményez. Ideális összetételű vízet csak speciális körülmények között lehet előállítani.
Ezért mi speciálisan épített Fecoter kávévizet használunk és ajánlunk, hogy a legideálisabb kávé élményt tudjuk élvezni.
 
Nem csupán otthon kávézunk Fecoter vízzel, de a siófoki Café Maranban is ezzel a vízzel készítjük a kávékat.
#5

Nem használsz mérleget

Nagyon fontosak az arányok és még fontosabb a konzisztencia. Ha tudod, hogy mennyi vizet és kávét használtál, valamint a folyamat mennyi ideig tartott, akkor meg tudod majd ismételni azt a receptet, amelyik a legjobban ízlett. Ez igaz mind az eszpresszókra, mind a filterkávékra. 
Leginkább az Aeropressnél és a V60-nál fontosak ezek a számok, de az eszpresszó készítésnél is elengedhetetlen a mérleg. 
#6

Nem a megfelelő őrleményt használod

Minden eszköz és kávé esetén más-más őrleményt kell használni! A hangsúly itt is a kísérletezésen van. Ha eszpresszót készítesz, akkor finomabb őrleményre van szükséged, míg egy filterkávéhoz vagy kotyogóshoz jóval durvább szemcseméret a nyerő.
 
A minőségi otthoni kávékészítésnél alapvető követelmény az őrlő, hogy változtatni tudd a szemcseméretet. 
 
 
 
#7

Rossz helyen keresgélsz

kávé szupermarket
Már megint a szupermarketben vettél kávét és már megint keserű, csak most kicsit máshogy keserű. Valahogy nem olyan, mint amit múltkor abban a specialty kávézóban ittál. Persze, mert rossz helyen keresgélsz. 
 
Ha igazi kávéélményt és ízkavalkádot szeretnél a csészédbe, akkor olyan forrást kell választanod, ahol a minőségi alapanyagot hozzáértő szakemberek frissen pörkölik. 
 
A bolti kávék, hogy is mondjam,  nem túl magas minőséget képviselnek már alapanyagként sem, ezért nagy tételben, sötétre pörkölik őket, hogy a zöld kávé ízhibáit elfedjék a keserű ízzel. Ellenben a specialty kávépörkölők a legjobb alapanyagból, /ami akár 10-20x-os árkülönbséget is jelenthet a zöld kávé beszerzési árában), kis tételben, kíméletes és kifinomultabb eljárással pörkölik a kávékat, maximálisan odafigyelve a legapróbb részletekre is. 
#8

Nem jól tárolod a kávéd

Ha olyan csomagolása van a kávénak, ami nem visszazárható, az egy újabb jel az alacsonyabb minőségre. Minden valamire való pörkölő visszazárható, speciális simítózáras zacskókat használ, hogy óvja a kávét az oxidációtól, ugyanis ez az egyik legnagyobb ellensége a kávénak. Ha kint hagyod a szemeket a levegőn, akkor néhány óra alatt ellaposodnak és elvesztik a finom aromáikat.
#9

Előre őrölt kávét vásároltál

Az előző pontból következik, hogy ez már nem is lehet jó. Amikor kibontod a zacskót, akkor még talán (de inkább nem) érzel valamilyen ízt, de a következő kávézás még az elsőnél is rosszabb lesz.

Hogy miért? 

Mert az őrölt kávé,- aminek megsokszorozták a felületét az őrléssel a szemes kávéhoz képest,- levegővel érintkezve nagyon gyorsan aromát veszít, majd pár óra alatt teljesen ellaposodik. Magas minőségű kávét nem is forgalmaznak előre őrölve.
MARAN COFFEE

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Mi az a 7 legfontosabb dolog, amire figyelned kell: