Kínai kávékaland

Eddigi útjaim közül talán a legizgalmasabb Kínába vezetett. Szerencsémre bőven jutott lehetőség magamba szippantani az ottani kultúrát és a mindennapi életet. De mi a helyzet a kávéval, a világ másik felén? Kávérajongó létemre, meglepő módon nem sok kapcsolatom volt a kávéval kint létem során. Bár a nagyvárosokban megtalálható az összes nagyobb kávés franchise, mégis elmaradt a rendszeres kávéfogyasztás utam során. Pár sikertelen próbálkozás után, jobbnak láttam  felhagyni az ilyesféle örömökkel, melynek fő oka a kommunikációs korlát, ugyanis nem igazán beszélnek egy világnyelvet se.

Egyik ilyen eset, mikor Jiujiang városában töltöttünk pár napot. A szállásunktól nem messze egy hatalmas bevásárlóközpont állt, ahova egy jó espresso vagy cappuccino reményében tértünk be. Kiválasztottuk a legszimpatikusabb helyet: hangulatos háttérzene, péksütemények, torták, kávé, minden ami kell. A pulthoz érve gyorsan túlestünk a szokásos körön: sápadás, fejvesztett rohangálás, angolul értő kolléga előkerítése, majd megkérdeztem milyen kávéik is vannak? A válasz abszolút lelkesítő: „Rengeteg féle!” A bőség zavarában rendeltem is egy cappuccinot, de rá kellett jönnöm, hogy ez annyira azért nem nemzetközi kifejezés mint ahogy én azt gondoltam. Semmi gond, nekiestem a lelkes magyarázatba, miszerint egy kávét szeretnék, habosított tejjel. Kedves pultos lány itt teljesen elvesztette a fonalat, de végül sikerült egyességre jutnunk: egy kávé, tejjel. A vártnál kissé nagyobb, 0,5 literes csészében kaptuk meg a „presszókávét kis tejjel”. Amikor megláttam a tele bögrét, benne a barna, szinte áttetsző, tejmentes hosszú kávét, rá kellett jönnöm, nem Kína lesz az a hely, ahol kávé-turista lehetek.

Galéria

Gondoltam adok még egy esélyt a dolognak. Peking egyik legnagyobb egyetemén is bekukkantottam a kávézóba, ahol viszont egészen mást fogadott mint amire számítottam. Teljesen új kávégép, a filter kávék készítéséhez minden elképzelhető eszköz: V60, Aeropress, még egy syphon is ékesítette a polcot. Ennek ellenére a kávélap szerint csak espressot, cappuccinot, és cafe lattét szolgálnak fel. Meg is kérdeztem a pultban dolgozó „baristát”, hogy hol találom az alternatív kávék listáját, mire kerek szemekkel felelt nekem, hogy ők ezeket nem szokták használni, csak amolyan dekorációként vannak jelen a pultban. Kissé meglepett a válasz, de azért rendeltem egy cappuccinot, mivel ennek ellenére abszolút hívogató volt a hely és teljesen úgy éreztem magam mintha egy otthoni újhullámos kávézó pultjánál üldögélnék. Sajnos ismét csalódnom kellett, ugyanis, bár a falon sorra díszelegtek Latte Art-ot ábrázoló képek, én bő 10 perces várakozás után is csak egy nagy tejhab foltot kaptam a kávém közepébe. Ha a dolgok jó oldalát nézem, itt legalább azt szervírozták, amit rendeltem.

Összegzésképpen talán ennyit: Kína magasan a csúcs minőségű tea, és nem a kávé világa, annak ellenére, hogy az elmúlt pár évben szépen szerepeltek a Barista Világbajnokságon. Kíváncsian várom lesz-e bármi előrelépés amikor legközelebb arra járok.

Dóró Dalma
Maran blogger

 

 

Hogyan készíts otthon tökéletes kávét?

Olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz szó, amikről azt gondolnád, hogy nem fontosak, pedig együtt alkotják a tökéletes kávédat. A lényeg a részletekben rejlik...  

Kattints az emailben található linkre, ahonnan letöltheted a PDF-et. 

Siker! Nézd meg az email fiókodat!